Hogyan kell felszerelni egy 21 sebességes kerékpárláncot?

A kerékpár egyik legfontosabb összetevője, a lánc átalakítja a pedálokra alkalmazott erőt a hátsó kerékre kifejtett meghajtásra. Egy új lánc felszerelése egy 21-fokozatú kerékpárra nem bonyolultabb, mint bármely más kerékpár láncra helyezése. Szerint a kerékpár szerelő Alex Ramon, a leggyakoribb láncok nem rendelkezik gyors felszabadulási link, de még mindig távolítsa el és telepítse a láncot ésszerű idő alatt.

Fordítsa el a láncszerszám fogantyúját az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg a nyomógomb teljesen el nem távolodik a kapcsolódástól. Helyezze a láncszemek egyikét a láncszemek nyomógombján legtávolabbi összekötő pihenőre. Fordítsa el a láncszerszám-fogantyút az óramutató járásával megegyező irányba, amíg a tüskét a láncszem másik oldalán ki nem tolja. Folytassa a fogantyú meghúzását addig, amíg a tüskét a láncban csak a legkülső lánctányér fogja meg.

Lazítsa meg a láncszerszám fogantyúját addig, amíg a nyomórúd ki nem húzódik a láncból, és vegye le a szerszámról. Csavarja ki a kicsit lazán lévõ kapcsolatot, és addig húzza, amíg a régi lánc meg nem szûnik.

A csere lánc egyik végét a cserealkatrész legalsó tárcsa tetején töltse be. Menj a cserehajó alatt, ahol a lánc vezető vége felakasztja, és csavarja be a nagy csigakerekes csavarkulcs körül. Folytassa a láncot a mechanikán keresztül, amíg nincs elegendő láncszem a hátsó kerékagy legkisebb fogaskerekes lánckerékére.

Húzza a láncot a cserealkatrészen, és tegye rá a kerékpár elülső részén levő legnagyobb lánctányérra. Húzza a lánc két nyitott végét valahol a pedál forgattyúin túl, hogy szabadon dolgozhasson rájuk. Kösse össze a nyitott láncszemeket úgy, hogy az egyik lánctányér a másik lánc metszete fölé húzza.

Helyezze a láncszerszámot a láncra úgy, hogy a lánccsap a láncszerszám rúdja felé mutasson. Forgassa a láncszerszám-fogantyút az óramutató járásával megegyező irányba, amíg a lánccsap teljesen be nem illeszkedik a láncba. Ha a csatlakozások merevek, állítsa a láncot a rúdhoz legközelebb eső összekötő pihenőre, és egy negyed fordulattal húzza meg a fogantyút, amíg a pólus a helyére nem pattan, és a csatlakozások szabadon mozognak.

Forgassa el a pedál forgattyúját kézzel, hogy biztosítsa a láncot a fogaskerekek simán. Csináljunk egy-két láncos olajat néhány párhuzam alatt, miközben megfordítjuk, hogy kenje meg a láncot. Miután a lánc tökéletesen olajozott, a 21 sebességes kerékpár használatra kész.