Hogyan lehet lefogyni, ha lymphedema van

A limfödéma egy végtagi vagy más testszövet duzzanata, amely akkor fordul elő, amikor a nyirokrendszert képező hajók blokkolódnak, vagy a nyirokfolyadék növekedése megnő. A nyirokrendszer hajói túlzott mennyiségű fehérjét és folyadékot hordanak a véráramba. Az apró, körkörös szervek, amelyek csomópontoknak nevezik a nyirokrendszert, csapdába esnek a méreganyagok és az idegen testek, például a baktériumok. Ha lymphedema van, fogyás és egészséges étkezés közben fogyhat. A gyakorlat javíthatja a keringést a nyirokrendszerben és csökkentheti a lymphedematous kar vagy láb duzzanatát, annak ellenére, hogy a limfedemát nem lehet gyógyítani. Mivel a lyfedema több okból áll, nincs egyetlen súlycsökkentő program sem, amely minden limfedemás beteg esetében működni fog.

Jóváhagyhatja az orvosát, hogy biztonságosan vállalhat fogyás programot. Mivel a lymphedema számos oka van, beleértve a rákot, a fertőzést, a műtétet, a sugárzást és a genetikai nyirokrendszeri problémákat, fontos, hogy a testsúlycsökkentő program ne növelje a limfedémet vagy a mögöttes egészségügyi problémát.

Csatlakozzon a lymphedema online támogató csoportokhoz, például a Lymphedema Tudatosság Alapítvány fórumaihoz, ahol kérheti társaitól a biztonságos gyakorlatokról és étrendről szóló tanácsokat.

Tekintse át, hogy a különböző gyakorlatok és a sport befolyásolja a limfedema betegeket. Például egy “Hot Tips for a Hot Summer” című esszében a National Lymphedema Network alacsony hatású gyakorlatokat javasol, például az úszást, és figyelmeztet arra, hogy olyan tevékenységek, mint például a tenisz, ahol a lymphedematous végtagját golyó érheti vagy Vegyenek részt ismételt mozgások ellen ellenállás lehet kockázatosabb. De a Nemzeti Rákkutató Intézet nem ért egyet és javasolja, hogy a mellrákos betegek limfedéttel próbáljanak aerob gyakorlatokat és lassan progresszív súlyemelést.

Találkozzon egy diétás emberrel és hozzon létre egy egészséges étrendet, amely megfelel a fogyás céljainak. Jelenleg nincs speciális lymphedema étrend. Például a MayoClinic.com sürgeti a limfedema betegeket, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, ugyanazt a súlycsökkenési tanácsot adják azoknak, akiknek nincs lymphedéma.

Keressen szakértőket az elhízásról, ha több mint 100 fontot mér a kívánatos testtömegen túl, és lymphedema is van. Az “Ostomy Wound Management” című folyóiratban megjelent cikk egy limfedema járványt ír le a morbid módon elhízott betegek körében, és sürgeti őket arra, hogy fontolják meg a speciális ellátásokat, beleértve a bariatric műtétet, amelyben a gyomor mérete csökken.

Különleges óvintézkedéseket kell tenni a lymphedematous végtag vagy szövet védelme érdekében, amikor elkezdi a testsúlycsökkentő programot. Fizikoterapeuta Bonnie B. Lasinski, MA, PT, CLT-LANA, a Lymphedema Treatment honlapján figyelmezteti a betegeket, hogy mindig viseljenek tömörítési ruhájukat vagy tömörítési kötszereket az érintett végtagra, amikor gyakorolnak. Az úszás, a kerékpározás és a gyors séta kevésbé kockázatos a lymphedema betegeknél, mint a tenisz, a bowling és a kocogás, de a betegeknek szabadon kell részt venniük olyan tevékenységekben, mint a kocogás, ha nem csökkenti a limfedemát. Ha a lymphedematous végtag duzzadt a gyakorlás előtt, a betegeknek emelniük kell és pihenniük kell ahelyett, hogy gyakorolnák azt a napot.