Hogyan működik a lecitin a szervezetben?

A lecitin szerepe a jó koleszterin szintézisétől a pulzusszám szabályozásáig terjed. A szervezet minden sejtje a lecitintől függ a szerkezetétől és a funkciójától. A szervezetben lévő lecitint a kémiai neve, a foszfatidil-kolin is ismeri. Ha lecitin-kiegészítőket vásárolsz, ellenőrizd a címkéket, mert a foszfatidil-kolin mennyisége 20 százalékról 90 százalékra változik, a Linus Pauling intézet szerint.

A test minden sejtje egy membránba van zárva, amely szerkezeti gátat képez és szabályozza a sejtes funkciókat. A membrán különböző lipidekkel készül, de a lecitin elsődleges összetevője. A lecitin természetesen kétrétegű membránt hoz létre, ami azért fontos, mert stabilitást és horgonyokat biztosít a membrán más komponensrészeinek. Más lipidekké is átalakítható, amelyek segítik a molekulákat, például a glükózt a membránon keresztül hordozni.

A fehérje és a lecitin együtt dolgozik a lipoproteinek kialakításában. A lipoproteinek körülölelik a lipideket, például a koleszterint, és mellékelik őket egy olyan csomagolásban, amely a véráramban átvihető. A lecitinnek rendelkezésre kell állnia a májban, hogy nagyon alacsony sűrűségű lipoproteineket, vagy VLDL-ket, amelyek zsírokat hordoznak a véráramba. Ha alacsony a lecitin, zsírok felépülhetnek a májban. A szervezet a lecitint is használja, hogy nagy sűrűségű lipoproteineket vagy HDL-eket állítson elő az AOCS Lipid Library szerint. A HDL-k jobban ismertek a jó koleszterinként, mert segítenek eltávolítani a koleszterinszintet a véráramból.

A szervezet kolint, egy alapvető tápanyagot használ fel a lecitin szintetizálására. De az eljárás is fordítottan működik, így a lecitin metabolizálódhat, ha szükséges, a kolin felszabadítására. Szükséged van a kolinra, hogy előállítsuk az acetilkolin neurotranszmittert, egy vegyszert, amely a tanulásban és a memóriában szerepet játszik. Az acetilkolin az agyadon kívül az idegi funkciót is támogatja, és a Lundbeck Intézet szerint szabályozza a pulzusszámát, az emésztést és a húgyhólyag működését.

A kolint fontos tápanyagnak tekintik, mert az étrenden keresztül kell jönnie. Az élelmiszerben található kolin azonban foszfatidil-kolin vagy lecitin formájában létezik. Ennek eredményeképpen a magas kolin ételek általában magasak a lecitinben. A marhahús a lecitin egyik legjobb forrása, de egészségtelen mennyiségű koleszterint tartalmaz. A tojások jó források, és a legtöbb egészséges ember naponta egy tojást fogyaszthat anélkül, hogy növelné a szívbetegség kockázatát, jelentette be a Harvard School of Public Health. Más források közé tartoznak a tőkehal, a garnélarák, a lazac, a marhahús, a kelbimbó és a brokkoli. Ön is kap lecitint a búzacsíra, a tej, a mogyoróvaj, a szójabab és a szója termékek.

Cellamembránokat épít

Lipoproteineket hoz létre

A kolin forrása

A lecitin forrásai