Hogyan változik a rizs a szervezetben?

A metabolizmus az a folyamat, amellyel a szervezet energiát válthat az energiává. Az egyszerű szénhidrátok, mint például a fehér rizs könnyűek a testetek lebontásához és megemésztéséhez, így gyorsan metabolizálódnak. Ha megértjük, hogyan testesítik meg testét a fehér rizs és más egyszerű szénhidrátok, akkor rájöhet, hogy ezek az élelmiszerek, ha feleségesen fogyasztják, hátrányosan befolyásolhatják a vércukorszintet és az egészséget.

Szénhidrát anyagcsere

A rizs kalóriájának mintegy 85% -a szénhidrátból származik. A szervezet a vékonybélben szénhidrát anyagcserét indít, ahol a legegyszerűbb cukrok – például egy gyümölcscukor vagy glükóz – felszívódnak a véráramba. A rizs csak ezeknek az egyszerű cukroknak nyomnyi mennyiségét tartalmazza. A szervezet ezután átalakítja a szénhidrátok összetettebb láncát a rizsben a glükózhoz. Ön inaktiválja a hormon inzulint, hogy megkönnyítse a glükóz átjutását a sejtekbe – elsősorban a máj és az izmok. Bizonyos mértékig más szervek glükóz metabolizálják is.

glikogenezist

A máj és az izmok a glükózt a glikogénre cserélik, a szervezet energiájának tárolt formája. Ez a folyamat, az úgynevezett glikogenezis, biztosítja, hogy később energiát éget le az edzőteremben. Ha túl sok szénhidrátot eszel, és a szervezetnek nincs szüksége a glikogén tárolására vagy azonnali energiára, az extra rizs szénhidrátot zsírként tárolja.

Barna és fehér

A barna rizs érintetlen marad a külső réteggel, amely a gabona tápanyagát és rostját tartalmazza. Testét ugyanúgy metabolizálja a barna rizs, de hosszabb ideig tart, mert a gabona összetettebb. A magasabb rosttartalom miatt a szervezet többletmunkát tesz lehetővé a barna rizs glükózra való átalakításában, lassítja a cukor véráramba és az ezt követő glikogenezisbe való kibocsátásának folyamatát. Egész teljes érlelés után érzed magad hosszabb ideig, mint a barna rizs, mint finomított fehér rizs vagy más egyszerű szénhidrátok után, mert a szervezeted hosszabb ideig tart.

Problémák a finomított szénhidrogénekkel

Az elsősorban fehér rizsből és más finomított szénhidrátból álló táplálék bizonyos betegségek, különösen a 2-es típusú cukorbetegség nagyobb kockázatával jár. Ezek a finom szénhidrátok túlságosan sok cukrot adnak túl gyorsan a véráramba, zavarják az inzulin felszabadulását. Amikor az inzulin szintje le van kapcsolva, nem tárolhatja az energiát a sejtjeiben, és túl sok vércukorral jár végig a rendszerben. Az eredmény a csökkent immunitás, magasabb vérnyomás, gyengébb artériák és gyenge oxigénszállítás. Egy alkalmi étkezés, beleértve a fehér rizset, nem feltétlenül okozza ezeket az eredményeket, de a fehér rizs, a fehér kenyér és a cukrozott sült termékek állandó étrendje lehet.