Mennyi koffeint tartalmaz a koksz?

Sok embernek extra energiával és éberséggel kell rendelkeznie a nap elkezdéséhez. A legtöbb esetben ez valószínűleg magában foglalja a koffein valamilyen formáját, legyen az tea, kávé vagy üdítő. Egyes koffeintartalmú italok egészségesebbek, mint mások, és a koffein tartalom ezen italok között változik. A koffein megfelelő mennyiségének megállapítása egyes emberek számára kihívást jelenthet, és fontos a legegészségesebb választás megtalálása.

A koffein alapjai

A koffein egy természetben előforduló anyag, amely számos növényi részen található, mint a tealevél és a kávébab. Szintetizálható és hozzáadható élelmiszerekhez, például üdítőitalokhoz. A koffein stimulálja a központi idegrendszert, és érezni fogja éberséget. Természetesen negatív mellékhatásai is vannak, beleértve a nyugtalanságot, a szorongást és az ingerlékenységet. Bizonyos populációknak korlátozniuk kell koffeinbevitelt. A koffein tartalmú készítmények hirtelen leállítása elvonási tüneteket okozhat.

Napi ajánlások

Az Amerikai Orvosi Társulat Tudományos Tanácsa szerint a koffein tartalmú italok mérsékelt fogyasztása nem gyakorol negatív hatást az általános egészségre. Az általános lakosság számára napi 250 milligramm koffeint tekinthetünk átlagos vagy közepes bevitelnek. Bizonyos embercsoportok azonban korlátozzák koffeinbevitelt. Ezek közé tartoznak a gyermekek, a krónikus fejfájás, a savas reflux vagy a gyomorfekély, az ellenőrizetlen magas vérnyomású emberek és a terhes nők.

Ital összehasonlítás

Az energiaitalokhoz képest a Coca-Cola viszonylag kevés koffeinnel rendelkezik. A Coca-Cola 35 milligramm koffeint tartalmaz 12 gramm adagban, és egy tipikus kólas ital 25-50 milligramm koffeint tartalmaz. Összehasonlításképpen, egyes energiaitalok akár 280 milligramm koffeint is tartalmazhatnak 24 uncia adagban. Attól függően, hogy mennyire erős kávét főzünk, tartalmazhat bármilyen mennyiségű koffeint, de jellemzően 100-200 milligramm koffeint tartalmaz 16 uncia adagban.

A legegészségesebb koffein lehetőségek

Mivel a mérsékelt mennyiségű koffein az egészséges táplálkozás elfogadható részének tekinthető, biztonságosan tartalmazhat koffeint a mindennapos rutinban. Egyes lehetőségek azonban egészségesebbek, mint mások. A szódákat jellemzően cukorral vagy magas fruktóz-kukoricaszirupmal édesítik. Hasonlóképpen, sok népszerű tejszín és speciális kávéitalok tej vagy krém hozzáadásával és édesített szirupokat tartalmazhatnak. Ezeket az italokat mérsékelten kell itatni, mivel mindegyik hozzáadott kalóriát tartalmaz, amely nem található egyszerű fekete kávéban vagy cukrozatlan tea.